Blij met je lijf zijn, hoe doe je dat?

Stoeien met je zelfbeeld is niet iets van vroeger. Het is, helaas, iets wat meereist in de tijd. Ik was vroeger ook niet altijd blij met mij. Als een helft van een tweeling is vergelijken mij niet vreemd. We komen wellicht uit een ei, maar toch waren er verschillen. En was het niet met mijn tweelingzus, dan was het wel met de andere meiden in de klas. Zoveel jaren later zie ik mijn puberende dochters dezelfde strijd voeren. ‘Kind je bent prachtig!’ Zei ik regelmatig. ‘Dit is de mooiste tijd van je leven, en die tijd komt nooit meer terug.’

Vergankelijkheid van schoonheid

Vrouwen verouderen anders dan mannen. Uiteindelijk eindigen we wellicht in hetzelfde bejaardentehuis, met dezelfde grijze haren en dezelfde rimpels om onze ogen. Maar daar gaat nog heel wat aan vooraf. Ons vrouwenlijf moet het doen met kinderen baren, hormonen en net iets meer elementen die de zwaartekracht zoent. Dat is voor een man toch net effe anders. Of zoals mijn dochter laatst zei: ‘Blij met je lijf zijn is niet gemakkelijk. Steeds als ik accepteer hoe ik eruit zie, is mijn lijf alweer veranderd.’ Daar heeft ze natuurlijk een punt.

Tijd en wijsheid

Er is maar weinig te beïnvloeden. Ik heb mijn dochters altijd geleerd om ‘de boel goed te stutten’ en te investeren in goede lingerie. Daarnaast kun je natuurlijk gezond eten en bewegen om veroudering te vertragen. Meer kun je niet doen. Echte schoonheid zit in de ogen van de toeschouwer.

De foto van mijn zeventienjarige zelf is door de jaren heen niet veranderd. Maar vandaag de dag zie ik pas hoe mooi ze eigenlijk was.

De schoonheid van de imperfectie

Als ik naar de sauna ga, zie ik nergens perfectie. Zwaartekracht en ouderdom treffen toch iedereen. Tegelijkertijd zie ik perfectie overal. De liefde voor de imperfectie. De houding van laissez-faire, van samen in je blootje badderen, ongeacht de rimpels en de zwaartekracht. Het is de mooiste tijd van je leven. Elke dag weer. Of je nu 16 bent, of 56. En als je dan toch gaat vergelijken? Kijk dan hoe relaxt de ander erbij zit, en benijd die zelfliefde. Dat is pas écht mooi.

Deze blog is geschreven door Trudy.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Over de blogs

Hier lees je in vogelvlucht terug wat moeder en dochter bespraken in de podcast serie.

ANDERE BERICHTEN