Compromis met je kids, zo doe je dat

Mama en papa zijn de baas in huis. Ze betalen de huur en de vaste lasten, zorgen voor de boodschappen en een fatsoenlijke maaltijd op tafel, en ga zo maar door. Verleidelijk dus om altijd de baas te spelen, maar is dat altijd terecht? Kan er soms ook een compromis met de kids zijn? Trudy schreef er een blog over. 

Kinderen zijn niet vervelend, mama is vervelend

Na mijn scheiding woonde ik 5 jaar alleen met mijn 3 heerlijke koters. Mijn oma zei altijd: ‘kinders zijn niet vervelend, mama is vervelend.’ En dan vooral met zichzelf. Wat een wijsheid. Als je met je kids alleen bent, en het gaat goed met ze, dan is dat dus het teken dat ze doen wat jij doet. Natuurlijk mag je soms tegen medemoeders klagen over slecht eten, grote mond, speelgoed niet opruimen. Maar als je beseft dat alles over jou gaat, dan zijn dat kleine obstakels die je zo hebt opgelost. Dank voor je wijze raad oma! 

Welk voorbeeld geef jij?

Hoe kinderen zich verhouden tot het voorbeeld dat je (on)bewust geeft, ontwikkelt zich door de tijd heen. Ik herinner mij dat mijn oudste dochter zei: ‘Ik doe het later anders dan jij mam”. Op de vraag waarom spiegelde ze mij haar aannames: ‘Als jij thuis bent, mis jij jouw werk. Als je op je werk bent, mis je ons. Je bent altijd druk!’ Dat kom binnen bij een werkende moeder. Een werkende moeder die dat doet om haar andere kwaliteiten te benutten, en om financieel een beter leven te maken voor haar kids. De opmerking van mijn dochter zette me aan het denken. Ik maakte afspraken dat ik dat anders ging doen en leerde over present zijn.

Een moeder monitort haar kinderen, maar vergeten soms dat kinderen ook de mama monitoren!

Een compromis met de kids

Ik hou van een schoon huis. Dat is soms een uitdaging als je creatieve kleine koters hebt. Ik herinner me een woensdagmiddag van lang geleden. Ik had net mijn hele huis aan kant, en toen vroeg een van mijn kinderen of ze mochten verven.  ‘Nee, nu niet’, was mijn antwoord. Daarop gingen mijn kids in discussie: ‘Wij wonen hier toch ook?’ De opmerking raakte me.  Het knutsel kleed ging over de tafel en alsnog kwamen de kwasten tevoorschijn. Kind blij, ik blij: Weer wat geleerd! In de puberteit sloten we natuurlijk compromissen van andere aard: Niet om 10 uur thuis op een doordeweekse dag, laat weten waar je slaapt, etc. De leeftijd van je kids maakt eigenlijk niet uit. Je kunt pas een compromis sluiten als je de dingen van een andere kant bekijkt. Kijk af en toe eens door de bril van je kinderen, dan zul je zien dat een compromis altijd een optie is.

Deze blog is geschreven door Trudy. 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Over de blogs

Hier lees je in vogelvlucht terug wat moeder en dochter bespraken in de podcast serie.

ANDERE BERICHTEN