De kracht van een avondritueel

Slaap kindje slaap, de meeste mensen kennen dit liedje wel. Het had voor het gros van de Nederlanders een vaste plek in het avondritueel. Maar er komt een tijd dat het zingen van een liedje en het voorlezen van een verhaaltje voorbij is. Er zijn niet veel pubers die op dezelfde tijd als hun ouders naar bed gaan en als dat al het geval is… Dan willen ze vast niet in slaap gezongen worden. Wat blijft er over van een avondritueel en wat is eigenlijk het belang van dit soort rituelen? Dat lees je in deze blog. 

De dag moet uitgaan als een kaarsje

In onze podcast de dag moet uitgaan als een kaarsje maakte je kennis met deze huisregel. Het ritueel van een goede nachtrust. Geen televisie vlak voor het slapengaan, geen stoeipartijen of moeilijke gesprekken en geen felle lampen of andere dingen die de aanstaande slaap kunnen verstoren. Rustig flakkerend als een kaarsje zal de dag voorbij gaan. De regel was als een mantra die herhaald werd in de avond.

Leek een gesprek de verkeerde kant op te gaan of werd er toch wat gestoeid en gespeeld? Dan hoorden we de streng maar rechtvaardige mantra van moeder: ‘De dag moet uit als een kaarsje kinderen!’ 

Rust, reinheid en regelmaat

Een avondritueel is een krachtige methode die je kan helpen om beter te slapen. Je kunt jezelf als het ware conditioneren met een standaard set van handelingen die je doet voordat je naar bed gaat. Dit kan variëren van slaap kindje slaap, tot yoga nidra, het insmeren van je nachtcrème, het visualiseren van de volgende dag of het bijhouden van een dankbaarheidsboekje. Met deze handelingen zeg je als het ware tegen jezelf dat het bijna tijd is om naar bed te gaan. Tel daar een tijd zonder schermen, felle lampen en blauw licht bij op en je zult zien dat je beter slaapt. 

Slaap is super

Op school leer je niet hoe je moet slapen. Er wordt uiteraard verwacht dat je wakker en aandachtig blijft. Het belang van een goede nachtrust wordt niet voor iedereen met de paplepel ingegoten. Zonde want slapen is super belangrijk! Door te slapen geef je jouw lichaam tijd om te herstellen en zich klaar te maken voor de volgende dag. Met een goede nachtrust ben je gezonder, productiever en energieker. Geen gek idee dus, om slaap op jouw prioriteitenlijstje te zetten. Voel je vrij om de mantra de dag moet uitgaan als een kaarsje te kopiëren, bedenk er eentje die jou helpt om beter te slapen, of val terug op het oude vertrouwde kinderliedje en slaap lekker! 

Deze blog is geschreven door Marthe.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Over de blogs

Hier lees je in vogelvlucht terug wat moeder en dochter bespraken in de podcast serie.

ANDERE BERICHTEN