De mindset van een moeder

Ik denk dat we van niemand zoveel verwachten als van onze moeders. Moeder baart ons, voedt ons, leert ons te praten, kruipen, lopen, zingen, dansen en springen. Moeder leert ons wat je beter wel en niet kunt doen, hoe je moet koken, strijken en wassen en hoe je door de jaren heen het beste op jezelf kunt passen. Moeder weet het het beste en moeder past zich aan, aan de behoeften van het kind. Niemand lijkt zich ooit af te vragen hoe dat komt, of waar moeder dat geleerd heeft. Hoe dat zit, vertel ik je in deze blog. 

Jonge moeder

Als moeder van mijn eerste kind, had ik geen idee wat mij te wachten stond. Zevenentwintig jaar oud. Dromend van roze wolken en diep tevreden kirrende kroost, die in hun hippe wagentjes door de wereld rolden. Dromend van een gelukzalig lichaam, hersteld na een bevalling die precies kort genoeg zou duren. Dromend van hoe ik met verse lipstick en een gelukzalige blik de wereld in zou kijken wanneer iedereen dat kindje kwam bewonderen. De functieomschrijving van een jonge moeder ziet er in de praktijk heel anders uit. Je houdt je bezig met de verzorging van jouw baby, die groeit als kool en zonder jou eigenlijk niets kan. Ook peuters en kleuters hebben veel aandacht nodig. Je doet je best om ze normen en waarden bij te brengen, terwijl je er ondertussen voor zorgt dat ze gezond groeien en niets te kort komen. Een flinke taak. 

Puber moeder

Elke puber heeft een eigen gebruiksaanwijzing. Sommige helaas in Russisch braille. Er is geen raad die telt voor alle pubers: Ieder verhaal is anders. Als moeder van pubers leerde ik actief te luisteren, los te laten en af en toe te zwijgen. Ik leerde blij te zijn met het geluid dat mijn puberende kids nog wel wilde delen. Ik nam de ruimte om mijn pubers zichzelf te laten ontwikkelen. Steeds opnieuw maakte ik afspraken en nieuwe onderhandelingen. Wetend dat die elke 6 weken weer anders zullen zijn. Ik liet ieder vriendje en vriendinnetje mee-eten, zodat ik in ieder geval wist wie er in het leven van mijn kroost rondliep. 

Volwassen moeder

Misschien is mijn favoriete seizoen als moeder wel mijn huidige. Daar waar we nu staan. Ik als oudere dame, waar het fruitige wel af is. Zij als jong volwassenen. Ik zie de mens in wording. Met vallen en opstaan. Ik zie mijn kids die bij me komen voor het recept van draadjesvlees en adviezen over naaiwerk. Kids die duidelijk aangeven wat ze nodig hebben als ze bellen. Met de nadruk op als. ‘Mam wil je luisteren, mam weet jij of, mam wat zou jij doen?’ We praten over leven liefhebben en keuzes maken. Ik herken in hen de worstelingen die ik zelf ooit had. Ook hier leer ik los te laten en te luisteren.

De mindset van een moeder ontwikkelt door de jaren heen.

Net zoals je bij een baby herkent waar hij/zij om huilt, herken je bij jouw pubers en jongvolwassenen wat ze eigenlijk bedoelen en niet zeggen, en wanneer ze wel of niet willen vragen of vertellen. Misschien is er stiekem, door de jaren heen, niet zoveel verandert. En is het enkel de vorm die een nieuwe weg vindt. 

Deze blog is geschreven door Trudy. 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Over de blogs

Hier lees je in vogelvlucht terug wat moeder en dochter bespraken in de podcast serie.

ANDERE BERICHTEN