Een kind krijg je niet alleen

Vandaag de dag is het krijgen van een kind een heel event. We kijken met de aanstaande ouders mee vanaf de eerste foto. Zwangerschapstest, echo’s, filmpjes, babyshowers en soms zelfs vlogs over bevallingsverhalen, verstoorde nachtrust en volle luiers. Een maandelijkse foto met ‘ik ben nu X maanden oud!’ en een dagelijkse storm aan foto’s en filmpjes over de kleine spruit. Ik vraag me af waar moeders de tijd vandaan halen om zoveel content te maken. En ik gniffel bij de gedachte wat er over zo’n 15 jaar gepost gaat worden over dit nieuwste gezinslid. Wordt de puberteit ook gepubliceerd? Wat laat jij na over je kroost en wat is de legacy van deze volwassenen van morgen nu echt?

Meer dan een baby

Een baby is meer dan een baby. Het is een mens. We baren natuurlijk een baby, maar voeden een (aanstaand) volwassene op. Alles wat je doet heeft impact op je kleine spruit en de mens die hij of zij wordt. Een mens die verschil maakt. Die groot wordt met vallen en opstaan. Ook als dat niet 24/7 in beeld is gebracht op social media. Wat voor wereld presenteren we aan de kinderen van vandaag: Kunnen we alle content die we op het wereldwijde web plaatsen in de toekomst verantwoorden aan onze kids? Hoe vindt jouw puber het om straks zijn of haar leven in geluid en beeld terug te kijken. En nog belangrijker: Wat vindt jouw kind ervan dat dit voor de wijde wereld te zien is? 

Imprints op het internet

De meeste van ons weten de fijne dingen van vroeger nog: de muziekjes en verhalen voor het slapen gaan, de pyjama dagen met het slechte weer, de spelletjes en snoepjes, de kerstkoekjes die we bakten voor oma, de geur van broodjes op zondagochtend. We weten het allemaal, zonder dat het 24/7 op internet stond. Welk effect hebben de keuzes die je nu maakt op de volwassenen van later? Wil je jezelf en je kind opvoeden naar een present mens? Begin dan vandaag. Onze kinderen doen niet wat we zeggen, ze doen wat we doen. Als je hart een sprongetje maakt om een kirrende, roze, gezonde baby op de wereld te zetten, maakt het ook een sprongetje voor de volwassenen mens die dat gaat worden? En hoe komt die mens daar dan: Als jij de grenzen bepaalt en alles op het internet zet? Als je de hele dag met je telefoon bezig bent, kun je het jouw kind dan ooit verbieden? 

De metamorfose van een moeder

Als je moeder wordt word je uitgedaagd om verder te denken dan je eigen handelen.  Alles wat jij doet, heeft impact op de aanstaand volwassenen die jij net op de wereld zette. Welk verschil mogen jouw nazaten maken in deze wereld? Het zou natuurlijk fantastisch zijn dat jij nu net de wetenschapper hebt gebaard die dé oplossing vindt voor het milieuprobleem. De mama’s van Vivaldi en Bach hebben zich vast niet gerealiseerd dat ze grootheden na zouden laten op de aarde. Wat zou je willen dat jouw kind toevoegt, en wat kunnen jullie als ouders doen om daar een zaadje voor te planten? Met welke ogen kijk je dan naar jouw kinderen? Je kunt een legacy achterlaten in de vorm van een spoor op social media. De een na de andere schattige babyfoto of vrolijke filmpje. Je kunt je kroost ook een andere legacy meegeven: levenslessen, presentie en bewustzijn zijn daar een voorbeeld van. Weet wat je oogst. De echte legacy kun je pas over enkele jaren zaaien. 

Deze blog is geschreven door Trudy. 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Over de blogs

Hier lees je in vogelvlucht terug wat moeder en dochter bespraken in de podcast serie.

ANDERE BERICHTEN