Een ode aan de oppas

Na mijn scheiding was ik een alleenstaande moeder. Echt alleen stond ik er gelukkig niet voor. Mijn moeder hielp regelmatig met de boodschappen, de kinderen speelden regelmatig bij vriendjes en vriendinnetjes, en gelukkig was er Margy, de oppas. 

Pas op voor de oppas

De eerste oppas die ik ooit aannam vond ik via een advertentie in de plaatselijke krant. Een babysitter waar we boeken over zouden kunnen schrijven: het was de hel. Twee jaar lang vertrouwden we haar met ziel, zaligheid en kinderen. Ze zorgde voor onze oudste dochter en toen er een tweede kindje bijkwam was dat geen probleem. Het leek lang pais en vree. Dus toen ze door financiële problemen een keer een voorschot op salaris wilde, stemden we in. Ze kwam met steeds sterkere verhalen en wilde steeds meer geld lenen. Geld wat we opeens niet meer terug kregen! Niet veel later ontdekten we dat ze samen met haar man het meest gezochte echtpaar uit onze stad en omstreken was. Geld stelen, pathologisch liegen en verduistering. We ontwaakten uit een soort van boze droom. Gelukkig hebben onze meiden er geen schade van ondervonden, maar ons vertrouwen wel! 

Pas op de plaats

Na mijn scheiding zocht ik naar een nieuwe oppas. Als alleenstaande moeder had ik behoefte aan een bron van rust naast me die zaken kon overnemen. Ik hing een briefje op in de nieuwe school van mijn kids, en daar kwam een engel op af. Margy was overblijfmoeder op de school van mijn kids. Ze woonde twee straatjes verderop en was beschikbaar. Toevallig had ze Indische roots, net als de vader van mijn kinderen. Ze hield echt van onze guppy’s, knutselde als de beste en leerde mijn kinderen gebedjes voor het eten. Ze prees mijn kroost en mij de hemel in. Ze had geen echte vleugels, maar voelde als een engel, een geschenk uit de hemel! 

Engel zonder vleugels

Margy kwam altijd op tijd, kookte voor de kids en als ik thuis kwam stond het eten klaar. Ze deed af en toe een strijkje en mijn huis was altijd opgeruimd. Ze sprak respectvol over mij naar mijn kinderen: dat ik toch wel een fijne mama was, die hard werkte om een goed leven te hebben met hen. Ze bracht vooral rust en vertrouwen. Soms was het gewoon stil als ik thuis kwam. Margy bracht daarmee niet alleen rust voor mijn kinderen, maar zeker ook voor mij.

Klik met de kids

Als je zoekt naar een oppas aan huis, dan is het belangrijk dat deze, wat energie betreft, niet alleen past bij wat je je kinderen wilt geven. Als werkende alleenstaande moeder is het belangrijk dat je in vertrouwen present kunt zijn op het werk, omdat je voelt dat het thuis goed geregeld is. Ik wil moeders van nu meegeven hun onderbuikgevoel te gebruiken als je op zoek bent naar een nieuwe oppas. Wat gebeurt er met je als hij/zij de kamer binnenkomt? Past dat bij je kinderen? Bij de energie die je in je huis wilt hebben als je er niet bij bent? Door een oppas te vinden die ook rust mee naar binnen bracht, legden we samen een basis voor een nieuwe fijne dag. Niet alleen voor de kids, maar ook voor mij.

Dankzij Margy stond ik er als alleenstaande moeder nooit echt alleen voor. Ik gun iedereen zo’n oppas!

Deze blog is geschreven door Trudy.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Over de blogs

Hier lees je in vogelvlucht terug wat moeder en dochter bespraken in de podcast serie.

ANDERE BERICHTEN