Hoe weet ik wanneer mijn huwelijk voorbij is?

Niemand stapt in een huwelijksbootje om het geen eeuwigheid te laten duren. Maar wat als je het gevoel hebt dat de wittebroodsweken echt over zijn? Wat als je voelt dat je huwelijk niet meer past of dat je er echt ongelukkig van wordt? Ondanks het feit dat je alles op een rijtje hebt: Een fijn huis, een nieuwe keuken en 3 geweldige kinderen. Wanneer mag je een punt achter je huwelijk zetten? 

Verdien je scheiding

Ik las ooit dat je je scheiding  zeker als je kinderen hebt,  moet verdienen. Dat heb ik gedaan. Ik verdiende mijn scheiding. Het is zo’n 25 jaar geleden dat ik voelde dat ik elke dag wakker werd in een leven dat niet meer bij mij paste. Met een man die niet meer de juiste man was aan mijn zijde. Omdat ik, na drie kinderen en 9 jaar relatie, een ander persoon geworden was. Het kost bloed, zweet, tranen en een moedig hart om aan jezelf te erkennen dat je huwelijk voorbij is. Dat het plaatje in je hoofd niet meer past. Dat de ander niet meer is wie je dacht dat hij of zij was. Dat je verlangt naar een einde van een film die je nota bene zelf uitkoos. De boel opleuken en wegkijken is geen optie meer.

Denken in daderschap

Het kan verleidelijk zijn om te denken in daderschap. Om jezelf als dader te bestempelen, omdat jij degene bent die zijn of haar mond opendoet over de houdbaarheidsdatum van een huwelijk. Ik herinner me hoeveel moed en moeite het kost om de houdbaarheidsdatum bespreekbaar te maken. Naar jezelf én naar de partner die je gaat verlaten. En naar de kinderen, die je samen op de wereld zette. Het is de kunst om dan niet alles lelijker te maken dan het ooit was. Het is de kunst om oprecht te zijn. Het is liefde voor iedereen met wie je de gezamenlijke reis onderbreekt. Omdat je voelt dat de reis samen zijn bestemming bereikte. Alle goede bedoelingen ten spijt. De waarheid wil de ruimte. Gehoord worden, en gevolg hebben. Voor de volgende fase in je leven.

Besluit over bestemming

Voor elke deur die je dicht doet gaat een andere open. Ik ben er steeds meer van overtuigd dat een huwelijk een bestemming heeft. Die bestemming ligt bij het begin al vast. Hoe lang het duurt, wat het behelst. Of er kinderen komen, of dat je samen andere doelen bereikt. De werkelijkheid is dat er niets is mislukt. Het mag een andere naam hebben: Het huwelijk heeft een bestemming bereikt. Niet meer, niet minder. De pijn mag genomen worden. Alle moois ook. En dan een stap vooruit. Naar een nieuwe bedoeling. Naar nieuwe geluk. Eerst met jezelf, en wie weet ooit met een ander. Als je de bestemming accepteert, kun je ook omarmen wat het je gebracht heeft. En soms, vaak vele jaren later, jezelf vergeven. Jezelf vergeven dat het zo is gelopen.

Mijn huwelijk vond zijn bestemming. Oneindig veel levenslessen. Van meisje naar moeder. Drie prachtige kinderen.  

Deze blog is geschreven door Trudy. 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Over de blogs

Hier lees je in vogelvlucht terug wat moeder en dochter bespraken in de podcast serie.

ANDERE BERICHTEN