Ik gun ieder mens twee opstellingen

De non-reguliere gezondheidszorg maakte de laatste jaren grote stappen. Ondanks dat de meeste dingen, zoals osteopathie, haptotherapie en systemisch werk, (helaas) nog niet verzekerd worden, durft het gros van de mensen toch voor deze vormen van gezondheidszorg te kiezen. Langzaam maar zeker worden er zelfs stappen gemaakt om te kijken of gebruik van truffels en andere plant medicijnen hun legale bijdrage aan de zorg kunnen doen! Mijn eigen expertise is systemisch werken. In deze blog vertel ik je waarom ik ieder mens twee opstellingen gun. 

Je blauwdruk is belangrijk 

“Het zit in de familie” is een bekende uitspraak die gaat over de positieve en negatieve patronen die we doorgeven aan de volgende generatie. We hebben de neiging om enkel de positieve dingen te benoemen en (h)erkennen. Maar het kan ook handig zijn te weten waar de dingen waar de familie niet trots op is vandaan komen. Dat kan echt van alles zijn. De opa die mislukte als ondernemer. De vader die met regelmaat zijn stem verheft. De oma die steeds alcoholisten trouwt. De moeder die blijft jobhoppen. Deze patronen kunnen je leven op een onbewuste laag aardig beïnvloeden. Zowel in het volgen of juist het breken van de (onbesproken) familie tradities. Dus voel jij je die vreemde eend, of ben je nieuwsgierig waar jouw patronen in je leven vandaan komen? Doe een opstelling! Of nog fijner: doe er twee! Een voor je gezin van herkomst, en een over je gezin of situatie in het hier-en-nu.

De kracht van het nu 

Opstellingen kunnen je op verbluffende, vaak snelle wijze, laten zien waar jouw (onbewuste) patronen vandaan komen. Misschien heeft er een voorouder iets gedaan waar niemand nog over durft te praten. Een systeem wil zijn geschiedenis compleet hebben. Wij als nazaten van de vorige generaties staan in dienst van dat verhaal. Van de ontbrekende pagina’s uit het boek van onze familiegeschiedenis. Het goede nieuws is dat alle verhalen er mogen zijn. Als je een verhaal onder ogen ziet, behoeven ze geen hoofdrol meer in je dagelijkse leven. Het geeft rust om je patronen te erkennen. Patronen erkennen maakt je vrij om zelf een nieuw patroon te starten. Als je de moed hebt om te erkennen waar je vandaan komt, kom je helemaal in het hier-en-nu. Dan ben je echt vrij. 

De emergente toekomst

Als de oude patronen zichtbaar zijn, is er een andere vraag belangrijk. Misschien wel de belangrijkste vraag in je leven: Ben ik beschikbaar? Het antwoord kan gaan over de baan die nu bij je past. Of de liefde van je leven. Of het kindje waar je al zo lang naar verlangt. Als de patronen uit het verleden er mogen zijn, komt er ruimte voor dat wat in jouw leven de bedoeling is. Daarom gun ik ieder mens twee opstellingen. Eén om de oude patronen van de familie onder ogen te komen en één om de emergente toekomst te verwelkomen. De toekomst die jouw leven potentieel in handen heeft. Waar je hart sneller van gaat kloppen en wat energie geeft. ” Het zit in de familie” transformeert dan naar “Het zit in mijn hart”. 

Deze blog is geschreven door Trudy.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Over de blogs

Hier lees je in vogelvlucht terug wat moeder en dochter bespraken in de podcast serie.

ANDERE BERICHTEN