Kijk wat vaker in de spiegel in plaats van op je telefoon

Blij zijn met je lijf is geen gegeven. Sterker nog: het wordt een steeds grotere uitdaging. Niet enkel omdat je lijf elke dag veroudert, ook omdat de schoonheidsidealen steeds extremer worden. Er is met Instagram filters, hashtags en perfecte plaatjes in tijdschriften en social media bijna niet meer aan te ontkomen. Bolle billen, perfecte wenkbrauwen, kleine neusjes en misschien wel de grootste trend: volle lippen. Social media staat er vol mee: Lippen vol met fillers. Een ‘pillowy pouch.’ Voor hetzelfde geld als een paar milliliter hyaluronzuur, kun je een weekje op vakantie. Gebruikers zien de perfecte selfie. Ik zie een ongezonde epidemie, waar ik persoonlijk absoluut niet mee besmet wil worden. 

Boffen met je booty

Social media en tijdschriften staan er vol mee: volle lippen, bolle billen, thigh gaps, fit girls, en ga zo maar door. De bolle bil is al een tijdje in de mode. Je kunt er daadwerkelijk je werk van maken. Zo verschijnen er steeds meer filmpjes van vrouwen die allerlei soorten billen workouts doen, gesponsord door een kledingmerk of proteïne shake. Ikzelf ben geboren met bolle billen. Sinds een paar jaar doe ik Yoga, maar de vorm van mijn billen is moeiteloos bol. Ik hoor regelmatig van vriendinnen of vreemden hoe jaloersmakend het is en hoe ik ‘’bof’’ met mijn booty. Toen billen als Beyoncé nog niet in de mode waren, was er niets om jaloers op te zijn. Ik werd op school regelmatig gepest. Als ik langs liep maakten kinderen het geluid van een eendje, omdat het heen en weer wiegen van mijn heupen een ‘waggelend’ effect had. Bolle billen waren niet in de mode en dat maakte me vreselijk onzeker. 

De eed van Hippocrates

Van oorsprong heeft het takenpakket van een medicus 3 elementen: zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen, en lijden verlichten. Deze taken zijn o.a. vastgelegd in de artseneed. De eerste eed is opgesteld in Klassiek Grieks, en is vernoemd naar de arts Hippocrates, die omstreeks 400 voor Christus zijn leerlingen van het Asklepieion op het eiland Kos deze belofte liet afleggen. Vandaag de dag leggen medisch studenten nog steeds een eed af op het moment dat zij hun arts-bevoegdheid halen. Iedere arts is verplicht om bepaalde beroepsregels te handhaven. In de maatschappij van nu lijkt dat echter soms ver te zoeken. Lip Fillers zijn bij sommige klinieken daadwerkelijk in de aanbieding, alsof we het over een tros bananen hebben!

Zorg voor je zelf(-beeld)

Toen ik een jaar of tien geleden begon met salsa dansen ontdekte ik voor een eerst een scene waar mijn figuur wél in de smaak viel, ondanks dat het toen nog niet ‘’in’’ was. Vandaag de dag ben ik blij met mijn bil. Niet omdat het trending topic is op instagram, maar omdat ik mijn zelfbeeld niet laat afhangen van dat wat in de mode is. Als ik tien jaar geleden naar de toenmalige trends had geluisterd had ik wellicht een bilverkleining genomen, om hem dan tien jaar later weer te vergroten omdat billen nu booming business zijn? Je kunt er met fillers en botox  voor zorgen dat je met de mode mee gaat.

Een beter zelfbeeld is echter niet iets wat je in kunt laten spuiten, weg kunt laten snijden of op kunt laten vullen.

Een beter zelfbeeld begint met accepteren hoe je eruit ziet, ook als dat niet past bij de trends die vandaag in de mode zijn. Mijn tip? Omring jezelf met mensen en plekken waar je je prettig voelt. Oh, en lach niet enkel op je perfecte selfie. Lach eens iets vaker in de spiegel!

Deze blog is geschreven door Marthe. 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Over de blogs

Hier lees je in vogelvlucht terug wat moeder en dochter bespraken in de podcast serie.

ANDERE BERICHTEN