Moederschap wordt steeds moeilijker

Ik ben moeder van misschien wel de makkelijkste millennials. Mijn kids stammen uit begin jaren negentig en groeiden grotendeels op zonder internet, smartphones en computers. Als moeder wist ik wat hen te wachten stond, en kon ik goed gidsen in de wereld die ik goed kende. Tot er een moment kwam dat de rollen volledig werden omgedraaid. Internet, smartphones en social media. Ik begreep er de eerste jaren niets van. Ze zeggen weleens dat je enkel gids kunt zijn op plaatsen waar je zelf bent geweest. Hoe kunnen we onze kinderen gidsen in een wereld die zo snel verandert, dat we er zelf nog niet bekend mee zijn?

Wie leert van wie?

Natuurlijk leerde ik onze kinderen ooit hoe de video recorder werkte en dat ze niks anders in het gleufje mochten doen dan de videoband. Ik leerde hen wat de knopjes deden op de afstandsbediening van de televisie. En wat het verschil was tussen AM en FM als ze zochten naar een geschikte radiozender. Jaren later leer ik meer van hen dan andersom. Onze millennials leren mij hoe ik het slimst met mijn smartphone om kan gaan, wat het verschil is tussen Facebook en LinkedIn, en hoe mijn laptop werkt. Ik leer dat je niet bang hoeft te zijn van de de nieuwste gadgets, en wat er, naast bellen en berichtjes sturen, nog meer kan met een telefoon. Daarnaast hoop ik dat ik hen op tijd bijbracht dat internet voor altijd is. Dat er niks afgaat en dat je drie keer nadenkt, voordat je iets publiceert.

Ik werd vroeger gepest op school, vandaag de dag worden kinderen gepest op het wereld wijde web. 

Vaardigheden van vroeger

Mijn eigen moeder groeide op in een tijd met drie tv zenders en één televisie in de straat. Zwart wit welteverstaan. Waar dan door de hele straat op woensdagmiddag naar gekeken werd.  In mijn eigen jeugd was er de hoofdprijs in een zaterdagavond quiz: een heuse kleurentelevisie! Wij konden ons toen niet voorstellen dat er ooit meerdere toestellen in een huis zouden zijn. Reclame was er ooit alleen voor het 8-uur journaal en niet elke vijftien minuten. TV kijken was een keuze uit een rijtje, radio, spelletjes doen en een goed gesprek met elkaar voeren. TV voerde nog geen boventoon. 

Grote generatiekloof

Generatiekloven van vandaag zijn groter dan ooit. We brengen kinderen in een wereld die er elke dag anders uit ziet. En waarin zij ons misschien wel beter kunnen gidsen dan wij hen. Moederschap wordt steeds moeilijker. We kunnen onze kroost niet meer verwelkomen in onze bekende wereld. Wat wel kan is het overbrengen van de vaardigheden van vroeger. Vroeger was zelfredzaamheid dat je zonder navigatie de weg terug huis wist. Vandaag is zelfredzaamheid dat je zonder al te veel begeleiding de juiste informatie vindt op het wereld wijde web. Ja, we leren steeds meer van onze kinderen. Maar dat betekent niet dat wij hen niets meer te leren hebben. Dus nieuwe en aanstaande moeders: Focus je op de vaardigheden van vroeger, met de flexibiliteit dat deze wellicht in een andere context wordt ingezet. 

Deze blog is geschreven door Trudy. 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Over de blogs

Hier lees je in vogelvlucht terug wat moeder en dochter bespraken in de podcast serie.

ANDERE BERICHTEN