Soms is het slechte voorbeeld het beste voorbeeld

Ik weet dat mijn moeder haar uiterste best deed om zoveel mogelijk het goede voorbeeld te geven. ‘Zorg ervoor dat je (financieel) onafhankelijk bent, rust, reinheid en regelmaat. Altijd een spaarpotje, want je weet maar nooit wanneer de wasmachine stuk gaat. Grote besluiten? Slaap er een nachtje over. Moeilijk gesprek in de agenda? Trek iets aan waar je je goed in voelt. Ondanks haar pogingen om altijd het goede voorbeeld te zijn, is het natuurlijk ook wel eens iets grandioos mis gegaan! Gelukkig kan het slechte voorbeeld soms ook het goede voorbeeld zijn. Hoe dat zit, lees je in deze blog. 

Schrikken van een slecht voorbeeld

Wie ooit met mij geluncht heeft, weet dat ik met ontzettend veel aandacht mijn kaas schaaf. Van je af snijden, een stevige grip op het plakkie kaas en de duimen op de juiste plek. Deze schaafstrategie heeft een geschiedenis. Een geschiedenis waarbij mijn moeder vloekend en huilend in de keuken stond te krijsen, nadat ze per ongeluk de helft van haar duim amputeerde tijdens het schaven van de kaas. Tussen haar tranen door, wist ze ons te vertellen dat het telefoonnummer van de oppas in de buurt van haar telefoon lag, en dat het wel heel prettig zou zijn als een van ons even belde. Gelukkig is deze kaas catastrophe goed afgelopen. Als gevolg ervan heb ik als ooggetuige een klein kaasschaaf trauma opgelopen, en heeft dat zelfs zo’n 23 jaar later nog invloed op de manier waarop ik mijn kaas kleineer. Dit ‘slechte’ voorbeeld heeft ervoor gezorgd dat ik vandaag de dag extra voorzichtig ben, zodat ik niet in de voetsporen, of in dit geval bloedsporen, van mijn moeder treed.    

Bang voor een burn-out

Ik geloof niet dat er ooit onderzocht is of een burn-out erfelijk is. De persoonlijke eigenschappen die zorgen voor zo’n burn-out zijn dat uiteraard wel. Denk aan perfectionisme, please-gedrag of een stevige arbeidsethos. Ik herinner me de burn-out van mijn moeder als de dag van gisteren. Ze huilde non-stop. Het vak waar ze jaren geleden vol vuur en passie aan begon, had haar volledig opgebrand. Met pijn in het hart nam ze afscheid van haar verpleegsterspakje, haar patiënten en haar ziekenhuis. Jaren later is mijn moeder heel open geweest over haar burn-out. Ze vertelde over de regels in de zorg, de hoge werkdruk en de combinatie van steeds opnieuw een grens verleggen, wat er uiteindelijk voor zorgde dat ze stopte met zorgen. Ik herken in mezelf het arbeidsethos van mijn moeder: we werken niet van 9 tot 5 en geven ons hart aan de zaak. Toch ben ik nooit bang geweest voor een burn-out. De zelfreflectie van mijn moeder zaaide een bewustzijn voor de triggers die een burn-out kunnen veroorzaken. Natuurlijk werk ook ik weleens te hard. Dan denk ik aan mijn moeder, en de moeite die het haar kostte om haar vuurtje weer te vinden. En dan zou het zomaar kunnen dat ik spontaan een dagje vrij neem! 

Van een slecht naar een goed voorbeeld

Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat de burn-out van mijn moeder een slecht voorbeeld was voor haar kinderen. Grenzen overschrijden, overwerken en gebrekkige zelfzorg verdienen inderdaad geen schoonheidsprijs. De omslag die erop volgde, en de zelfreflectie en kwetsbaarheid die mijn moeder op dit thema tentoonstelde, maakt dat dit van een slecht naar een goed voorbeeld groeide. Ze zeggen weleens dat je als ouder niet kunt bepalen of een kind wel of niet in therapie gaat. Je kunt slechts bepalen waardoor ze dit zullen doen. In andere woorden: ‘’fouten’’ maak je toch. Je kunt niet altijd het goede voorbeeld geven en dat hoeft ook niet. Soms is het slechte voorbeeld het beste voorbeeld. Ik weet vrijwel zeker dat ik, en wellicht de generaties na mij, altijd veilig hun kaas zullen schaven. En ik weet zeker dat je met de juiste dosis kwetsbaarheid en zelfreflectie, een ‘slecht’ voorbeeld kunt transformeren naar een goed voorbeeld.

En onthoud: Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets.  

Deze blog is geschreven door Marthe. 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Over de blogs

Hier lees je in vogelvlucht terug wat moeder en dochter bespraken in de podcast serie.

ANDERE BERICHTEN